2020-09-23 14:11:43• hírek • Bede Emőke

Hivatalos: péntektől zárva tartanak a szavazóházként használt tanintézmények

Így várakoztak a diákok az iskola előtt a tanévnyitó napján. Fotó: Szatmár.ro archívum
Így várakoztak a diákok az iskola előtt a tanévnyitó napján. Fotó: Szatmár.ro archívum

A diákok biztonsága érdekében szeptember 25. és 29. között bezárják azon tanintézményeket, melyeknek épületében szavazóházakat alakítanak ki a szeptember 27-én tartandó helyhatósági választásokra. Az oktatás ennek ellenére nem áll le, az órákat a piros forgatókönyv szerint, azaz online szervezik meg ezekben a napokban – erről döntött szerdai ülésén az Országos Vészhelyzeti Bizottság.

A 46-os számú rendelettel hivatalossá tett intézkedésre azért van szükség, hogy legyen elegendő idő a tanintézményekben működő szavazóházak berendezésére, majd a szavazás lejártával azok fertőtlenítésére is. Mindezek fényében a tanintézmények szeptember 25-én (a helyhatósági választásokat megelőző pénteki napon), valamint szeptember 28-án és 29-én (a választásokat követő hétfői és keddi napokon) zárva tartanak. Romániában teljes területén egyébként 18.783 szavazóházat hoznak létre a szeptember 27-ei helyhatósági választásokra, melyek jelentős részét iskolákban alakítják ki.


Szatmár megyében is készülnek a választásokra


Szatmár megyében nem kevesebb mint 313 862 polgárt várnak vasárnap, a helyhatósági választások napján az urnák elé. Kedden a 345 562 szavazólap-csomag mellett megérkezett Szatmár megyébe az a maszkokat és fertőtlenítőszereket tartalmazó szállítmány is, melyeket a 337 szavazókörletnek fognak szétosztani. Ugyancsak kedden befejeződött a szavazóházi elnökök, illetve helyettesítőik képzése is, így elméletben minden készen áll arra, hogy szeptember 27-én a reggel 7-től este 9-ig tartó szavazás fennakadások nélkül folyjon le.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: